De snelste veerboot van Helsinki naar Tallinn

Laatst bijgewerkt


De meest praktische manier tussen Helsinki Finland en Tallinn Estland is per veerboot over de Oostzee. Vliegen is technisch gezien sneller (een vlucht van 30 minuten), maar het is duurder en je bespaart niet zoveel tijd als je rekening houdt met de reistijd van en naar de luchthaven, plus de security, wachten op je koffers etc. Veerboten hebben de voorkeur voor deze reis omdat ze veel comfortabeler zijn. Tegenwoordig heb je drie opties om de Baltische Zee over te steken met een veerboot met een vergelijkbare snelheid:

The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.
The distance between Helsinki and Tallinn is about 80km, making it a short journey on a ferry.

Optie 1: Viking Line - M/S Viking XPRS

Duur 2:15 tot 2:30
Vertrek per dag 2-3
Haven van Helsinki Katajanokka
Haven van Tallinn Reisiterminal D

De Viking Line XPRS-veerboot maakt de reis van Helsinki naar Tallinn in 2 uur en 15 minuten tot 2 uur en 30 minuten, afhankelijk van het specifieke schema. Het is niet strikt de snelste veerboot tussen Helsinki en Tallinn, maar de Katajanokka-terminal ligt redelijk dicht bij het stadscentrum van Helsinki, waardoor het naar onze mening gemakkelijker te bereiken is dan de West Harbor (in Jätkäsaari). De terminal van Katajanokka ligt naast een tramhalte en het is sowieso 15-20 minuten lopen van het treinstation.

Optie 2: Eckerö Line - M/S Finlandia

Duur 2:15
Vertrek per dag 2-3
Haven van Helsinki West Haven Terminal 2
Haven van Tallinn Reisiterminal D

De M/S Finlandia van Eckerö Line maakt de reis tussen Helsinki en Tallinn in 2 uur en 15 minuten, met meerdere vertrekken per dag. Vanuit Helsinki vertrekt het schip vanuit de West Harbor in Jätkäsaari, wat extra tijd kan kosten om te bereiken (in vergelijking met Katajanokka of South Harbor). U kunt vaak last-minute veerboottickets naar Tallinn vinden die redelijk geprijsd zijn bij Eckerö Line, waardoor het een van onze go-to's is als u in Helsinki bent.

Optie 3: Tallink-Silja Line - Star en Megastar

Duur 2:00
Vertrek per dag 2-3
Haven van Helsinki West Haven Terminal 2
Haven van Tallinn Reisiterminal D

De Star- en Megastar-veerboten van Tallink-Silja zijn de snelste veerboten die momenteel in gebruik zijn tussen Helsinki en Tallinn. Ze voltooien de reis meerdere keren per dag tussen Helsinki en Tallinn in slechts twee uur

Optie 4: Helsinki Vuosaari - Tallinn Muuga (alleen voertuigen)

Duur 2:45 tot 4:00
Vertrek per dag 5-8
Haven van Helsinki Vuosaari
Haven van Tallinn Muuga

Tallink-Silja en Finbo Cargo exploiteren ook een weinig bekende veerboot tussen Helsinki (Vuosaari) en Tallinn (Muuga). De veerboot is alleen voor mensen die met voertuigen reizen. Aangezien de veerboot vertrekt vanuit havens ver buiten het stadscentrum van elke plaats, kan het sneller zijn voor mensen die met een voertuig reizen, vooral vrachtwagens.


Over het algemeen zijn alle drie de opties die hier worden beschreven de snelste veerboten tussen Helsinki en Tallinn. De Star en Megastar winnen met 15 minuten, maar dat is een klein voordeel ten opzichte van de anderen. Er zijn meer ontspannen veerboten tussen Helsinki en Tallinn die 3-4 uur kunnen duren, maar er is niet veel voordeel ten opzichte van de andere (tenzij u een nachtelijke cruise maakt of een grotere, ruimere veerboot wilt). Wanneer ze vanuit Sint-Petersburg en Stockholm naar Helsinki komen, gebruiken sommige operators (bijv. Viking Line, Tallink-Silja en St. Peter Line) deze grotere schepen om een snelle reis naar Tallinn en terug te maken, voordat ze terugkeren naar Sint-Petersburg of Stockholm.

Vóór 2018 was het mogelijk om in 1 uur en 40 minuten van Helsinki naar Tallinn te gaan met de Estse veerboot Linda Line, wat voor velen de voorkeursmethode was omdat je vlak voordat de boot vertrok kon aankomen, en het was alleen bij de South Harbor. Dit is echter niet meer mogelijk omdat Linda Lina in 2018 op de fles is gegaan.

checkPro Tip 1

Als u een toerist bent, raden we u aan om niet op vrijdagavond een van deze veerboten te nemen, omdat u veel dronken Finnen, Esten en Russen tegenkomt die na hun werkweek naar huis terugkeren. Het kan leuk zijn als je van karaoke houdt.

checkPro Tip 2

Voor korte veerboottochten zoals van Helsinki naar Tallinn, krijg je met je ticket niet echt een zitplaats aan boord. Er is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar en als je te laat bent, zit je misschien twee uur in een gang of trappenhuis. Als je aan boord gaat, zoek dan meteen een plek om te zitten en plaats je spullen daar.

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies. Meer informatie